Advokaten och miljörättskämpen Polly Higgins avled den 21 april 2019. Hon har kallats “miljörörelsens rockstjärna” och arbetat för att  livsmiljöförstörelse, eller ecocide, ska klassas som ett internationellt brott och införlivas i Romstadgan.

Vi i End Ecocide Sweden arbetade nära henne och hon hade många föredrag, seminarium och möten med ledande politiker, forskare och näringsliv i Sverige. Allt för hennes hjärtefråga att driva igenom en ekocidlagstiftning. Polly var oerhört karismatisk och argumenterade brilliant och charmade många med sin entusiasm och professionalism. Hon hade en unik förmåga att beröra de hon mötte. Hon ingav hopp om att ett samhälle i harmoni med naturen är inom räckhåll.

I Sverige tilldelades Polly Higgins Utstickarpriset 2016.  Hon gav prissumman till offren för svensk gruvdrift.

 

Polly sålde sitt hus och gav upp ett välbetalt jobb som advokat för att göra det hon var kallad för: vara Jordens advokat. Under sitt sista levnadsår skapade hon en fond för Earth protectors. Hon skrev boken Eradicating Ecocide”men även I dare you to be great för att lyfta människor att våga göra det som är viktigt. Hon förminskade inte sig själv utan valde att vara kraftfull.

Pully Higgins med End Ecocide Sweden

Polly Higgins med delar av styrelsen för End Ecocide Sweden

Pollys nära vän och medarbetare Jojo Mehta på Eradicating ecocide har skrivit en dödsruna på The Guardian.

Arbetet fortsätter världen över för en av mänsklighetens viktigaste frågor. Vi är evigt tacksamma för att hon inspirerade oss, utmanade oss och skrattade med oss.

Med kärlek och saknad

Styrelsen
End Ecocide Sweden