Brittiska advokaten Polly Higgins tog ikväll emot Utstickarpriset för sitt visionära arbete med en internationell lagstiftning mot livsmiljöförstörelse, ekocid. Priset gav hon oväntat direkt vidare till offren för en giftskandal i Chile. Efter att ha drabbats av cancer och andra sjukdomar till följd av giftigt gruvavfall har byborna stämt gruvbolaget Boliden.

Utstickarpriset delades ut under högtidliga former på Scenkonstmuseet i Stockholm. Polly Higgins prisas av Polarbröd för sitt visionära ledarskap för framtiden med arbetet för en internationell lag mot livsmiljöförstörelse, ekocid.

– Jag är stolt över att få ta emot ett av Sveriges främsta hållbarhetspriser, säger Polly Higgins. Att ett land som är känt för sitt ledarskap prisar mig för just ledarskap och mitt pionjärarbete för att ta fram en lag för att skydda jorden betyder väldigt mycket.

Polly Higgins tog emot utmärkelsen med stor glädje och ödmjukhet, därefter kom en oväntad vändning när Higgins fortsatte sitt tacktal:
– Det vi inte ser har vi svårt att ta ansvar för. Sverige arbetar visionärt med hållbarhetsfrågor, men samtidigt exporteras livsmiljöförstörelse till andra länder. Detta kan ske eftersom det inte finns någon lagstiftning som hjälper företag att ta ansvar, sa pristagaren Polly Higgins och bad advokaten Johan Öberg kliva upp på scenen.

Johan Öberg driver en rättsprocess mot Boliden sedan 2013. 1985 dumpades 20 000 ton giftigt gruvslam på öppen gata i den chilenska regionen Arica, efter att Boliden sålt det för slutförvaring till ett chilenskt företag. Med hjälp av Johan Öberg och hans kollegor har över 800 bybor – de flesta barn – stämt Boliden efter att ha drabbats av cancer och neurologiska problem. Boliden menar att det är orimligt att de ska ta ansvar för vad som händer med avfallet efter att de har sålt det vidare.

– Stämningen mot Boliden är i första hand ett sätt för de drabbade i Chile att få både moralisk och ekonomisk upprättelse för vad de utsatts för. Dessutom är målet en oerhört viktig symbol, helt i linje med tankarna om ekocid, för principen att företag har ett etiskt och moraliskt ansvar för sina handlingar, inte bara i hemlandet utan också för vad man orsakar i andra delar av världen, säger Johan Öberg.

Tidigare år har Utstickarpriset bestått av en guldtacka – från Boliden. Men i år har Polarbröd tagit beslutet att förra året var sista gången. I år får pristagaren Polly Higgins en summa motsvarande värdet av en guldtacka, som hon valt att ge till Bolidens offer.

– Om vi ska vända den utveckling vi nu ser konsekvenserna av, måste vi våga se de svåra konsekvenserna av ett samhälle som tillåter livsmiljöförstörelse, säger Polly Higgins. Vi behöver gottgöra offren. Värdet av detta pris är symboliskt; det symboliserar hur vi kan börja värdera både människor och vår planet, som förvaltare och beskyddare. Det är framtidens ledarskap – som “Earth Protectors”.

 

 

 

polly borgeryds oberg

Karin Borgeryd, Polly Higgins, Johan Öberg och Anna Borgeryd

 

Juryn för Utstickarpriset.

Juryn för Utstickarpriset.