Genom att erkänna naturens rättigheter i lagstiftning kan vi skifta de mönster som gör att miljöförstöring idag är vardagsmat”

Talet hölls vid WWF:s ceremoni den 11:e oktober 2019 med prisutdelning
av Kung Carl XVI Gustaf.

Ers Majestät, mina damer och herrar.

Jag vill framförallt tacka naturen, som ger mig och oss allt vi behöver – allt vi behöver att dricka, allt vi behöver att äta, det vi har på oss, och det vi bygger våra hus med.

Jag vill också tacka den rörelse som jobbar dag och natt – av kärlek till livet, till naturen – och gör det outtröttligt, utan priser, ofta utan att kunna betala sina räkningar. Och ibland till och med riskerar sina liv.

Detta sker på grund av att det finns en fundamental missuppfattning i vår kultur. Ett antagande om människans plats i världen, som har levt så länge att det verkar svårt eller nästan omöjligt att ta sig ur. Magnus, som kommer stå här snart, har skrivit en låt med samma namn som det här antagandet: Disconnected from the World”.

Sedan de gamla grekerna, i över tvåtusen år, har vi i västvärlden tänkt att vi är skilda från naturen. Men det har ju aldrig varit sant. Antagandet håller inte för minsta granskning. Så fort vi äter frukost, eller bara tar nästa andetag, så vet vi att det inte stämmer. Men – alla våra regelverk, lagar och institutioner har rötter i den här idén om separation mellan människa och natur. Vi har levt med denna idé i sådär hundra generationer, så länge att vi har glömt dess rötter. Och vi har nästan glömt att vi har glömt att vi alltid är en del av naturen. Och därför ser vi naturen som enbart en resurs för oss människor. Därför tycker vi att det är självklart att företag har rättigheter, men inte skogar, hav eller hackspettar.

Det är den här världsbilden som vi lever med konsekvenserna av idag. Med utrotning av arter, klimatförändringar och rubbningar i jordens alla levande system – som Fridays For Future så kraftfullt har visat, och som Världsnaturfonden så länge har arbetat med.

“It’s panic out there in the streets” sjunger Magnus i den här låten.
“Och jag vill att ni ska känna panik”, säger Greta Thunberg.

Jag håller med. Det är läge för panik. Så att vi börjar agera.

Ordet panik betyder “det som kommer från Pan”. Den grekiska guden; trickstern, skojaren, som också är associerad med naturen. Skogarnas och ängarnas gud. Han som busar och ställer saker på ända. Jag tror att det är dags att lyssna till Pan. Om vi ska kunna ställa om till en kultur i samspel med naturen så behöver vi ställa saker på ända nu. Den ekologiska krisen är på det sättet en existentiell kris. Vi behöver tänka om, om människans plats på jorden. Och det är på sätt och vis hoppfullt. För vi har knappt börjat med det ännu. Vad blir möjligt om vi gör det, om vi börjar förstå människan som en del av världen?

Det finns fortfarande människor som vet att det är på det sättet. Världens urfolk har aldrig glömt. De är också pionjärer för idén att naturen har rättigheter, som är den idé som jag representerar här idag. Det är en idé med potential att vara den synvända som krävs.

Genom att erkänna naturens rättigheter i lagstiftning kan vi skifta de mönster som gör att miljöförstöring idag är vardagsmat. Vi kan reglera oss själva, som om vi vore en del av jordens levande sammanhang.

När jag började arbeta med Naturens Rättigheter, då verkade det som en utopisk idé. Det sa alla till mig också: “ja, det där verkar ju jättespännande, men… det är ju helt omöjligt”. Och inte ens jag hade i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig hur fort det här skulle gå. Idag lagstiftar domstolar, parlament och lokala administrationer i många länder, som Colombia, Ecuador, USA,  Nya Zeeland och Uganda om rättigheter för floder, skogar och sjöar. Kyrkornas världsråd, en organisation som omfattar en halv miljard kristna, efterlyser nu en Deklaration om Moder Jords rättigheter inom FN.

När jag nu tar emot den här fina utmärkelsen, så representerar jag en global rörelse med många, många röster. En del mänskliga, och många mer-än-mänskliga. Och det är stort. Det är stort också att Världsnaturfonden har gett den här rörelsen sitt stöd i Sverige och nu uppmärksammar den på det här sättet.

Å alla dessa rösters vägnar vill jag verkligen tacka.