CHEVRONS MILJÖBROTT- DINA PENSIONSPENGAR ANVÄNDS

Dina svenska pensionspengar har investerats i Chevron. 1 maj 2020 fanns fortfarande 3 miljarder kronor av dessa investerade i Chevron. Hur är det möjligt?

Video från bla ett event 24 oktober 2019. Film: Anna Nylander

21 maj 2020 uppmärksammades detta speciellt på internationella Anti Chevron day: https://www.stopcorporateimpunity.org/21st-may-the-global-antichevron-day-of-action-is-coming/

Om en lag mot storskalig miljöförstöring redan funnits hade förhoppningsvis katastrofen med Chevrons utsläpp i Amazonas inte hänt. Chevron dumpade cirka 4 miljoner liter giftigt avfall dagligen när de var som mest verksamma. Detta kontaminerade två miljoner tunnland av ecuadorianska Amazonas. Fallet räknas idag som en av världens största miljökatastrofer med över 30 000 direkt drabbade samt följder för flera generationer människor, skog och arter. Pablo Fajardo, som leder fallet, utbildade sig till jurist när han såg effekterna av Chevrons verksamhet och har kämpat i 15 år för rättvisa och mänskliga rättigheter.

Fajardo har vunnit CNN:s Hero´s Award och Goldman Environmental prize. Transnationella företag kan idag orsaka skador på människor och natur utan möjlighet att utkräva rättsligt ansvar. Fallet tydliggör behovet av internationell lagstiftning med sanktioner för personer på högsta beslutande nivå. “Chevron vs Amazonas” visar på kopplingarna mellan mänskliga rättigheter, ekosystemens hälsa och globala klimatförändringar.

Läs bakgrunden: https://medium.com/wedonthavetime/chevron-vs-human-rights-big-consequences-for-the-man-who-fought-big-oil-2a0b4b3b04ed

Läs om hur dina pensionspengar kan ha placerats: www.schysstapensioner.se

Film: Anna Nylander
Filmat bl.a på ett event den 24:e oktober 2019 anordnat av End Ecocide Sweden, Rädda Regnskog, Jordens Vänner, FIAN, Latinamerikagrupperna och UDAPT.

– End Ecocide Sweden är ett svenskt nätverk som arbetar med att sprida idén om storskalig miljöförstöring, ekocid, som internationellt brott. Vi är en del av det globala nätverket End Ecocide on Earth.
– Rädda Regnskog arbetar för att skydda den tropiska skogen och stödja lokalsamhällen i skogens närhet. Den mest effektiva åtgärden för att bromsa klimatförändringar är så enkel som att bevara Jordens natur.
– FIAN bekämpar hunger med mänskliga rättigheter som främsta verktyg. FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för att synliggöra och bekämpa kränkningar av människors rätt till lämplig mat och försörjning.
– Latinamerikagrupperna arbetar för en hållbar och rättvis värld tillsammans med folkrörelser i Latinamerika. Vårt arbete bidrar till att personer som på grund av strukturella omständigheter lever i fattigdom och utanförskap får ökat inflytande över beslut som rör deras rättigheter.
– Jordens vänner finns i Sverige och i hela 75 länder i världen och kämpar för att skapa ett hållbart, mänskligt och rättvist samhälle. Vårt arbete innebär framför allt påverkansarbete på politiker och genom olika aktivistformer tillsammans med människor i det civila samhället. -UDAPT is the Union of People Affected by the Petroleum Operations of Texaco, the organization that brings together communities affected by the contamination of the transnational Chevron, formerly Texaco, and that in 1993 initiated the lawsuit against the oil company for the damages caused in the provinces of Sucumbíos and Orellana.

#Antichevron #ecocide #EndEcocide #EcocideLaw #StopISDS #BindingTreaty #schysstapensioner

Dela mig
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

End Ecocide Sweden är en partner till Stop Ecocide International och det globala nätverket End Ecocide on Earth. Vi ansvarar för den internationella plattformen Faith for Ecocide Law för trossamfund.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

När du trycker på Skicka godkänner du att vi använder din e-postadress enligt vår Integritetsspolicy.