Tarja Halonen stödjer ekocidlagstiftning!

Finlands förra president Tarja Halonen uttrycker sitt stöd för att ekocid ska bli ett internationellt brott, och ansluter sig som Earth Protector.

Halonen var Finlands första kvinnliga statschef och var president i två mandatperioder (2000-2012). Hon har en omfattande erfarenhet av att arbeta med miljöfrågor på högsta FN-nivå. 

­– Att hindra ekocid genom internationell straffrätt är nödvändigt för att våra samhällen och ekonomier ska överleva. En sådan lagstiftning blir avgörande för att skydda globala ekosystem med deras artrikedom, ett slags mänsklighetens kollektiva livförsäkring, säger Halonen.

Halonen är jurist och var också Finlands första kvinnliga utrikesminister (1995-2000). Hon var med-ordförande för FN:s Millenium Summit år 2000, där FN:s millenniemål antogs, och har också varit ordförande i ett antal högprofilerade FN-uppdrag för hållbar utveckling. På senare tid har hon tjänstgjort som ordförande för Council of Women World Leaders (2009-2014). 2010 utsågs hon till medordförande för FN:s generalsekreterares High-level Panel on Global Sustainability. 

Halonen verkar dessutom för hållbar utveckling i många andra roller, bland annat som FN:s Global Champion for Disaster Risk Reduction, och som medlem i både Sustainable Development Solutions Network’s Leadership Council och den europeiska kommissionen för hälsa och hållbar utveckling. Hon är ordförande för Lancet-SIGHT-kommissionen om fredliga samhällen genom hälsa och jämställdhet.  

Vi är mycket glada att ha president Halonen ombord.

  • Pressmeddelande på engelska
  • Tarja Halonen deltog i Kastelholmssamtalen 30 mars 2020, tillsammans med bl.a Pella Thiel (1 h, 16 min in) från End Ecocide Sweden och Margot Wallström, tidigare svensk utrikesminister. Se inspelningen

Dela mig
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

End Ecocide Sweden är en partner till Stop Ecocide International och det globala nätverket End Ecocide on Earth. Vi ansvarar för den internationella plattformen Faith for Ecocide Law för trossamfund.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

När du trycker på Skicka godkänner du att vi använder din e-postadress enligt vår Integritetsspolicy.