Ecocide and Humanitarian Catastrophe in the Anthropocene – Föreläsning med Polly Higgins på KTH 23 nov
15-11-04 Could criminalising mass damage and destruction of ecosystems at the top level be a game-changer in how we collectively relate to nature? Would an international law of ecocide help the millions of people fleeing when their homes have been unhabitable? Welcome to a lecture with Polly Higgins, barrister, author and international environmental lawyer to discuss ecocide in relation to migration and refuge. Arrangeras av KTH Sustainability och Environmental Humanities Laboratory.
Tid: Må 2015-11-23, kl 12 – 13
Plats: KTH Entréhuset, Drottning Kristinas väg 4
More information and registration here.
Efter föreläsningen arrangeras en workshop med fokus på ekocidlagstiftning och migration, mer info här.

Fira Världsmiljödagen vid Livsröset, ekocid på S-kongressen och i Almedalen
15-06-04 Läs vårt senaste nyhetsbrev

Ecocide – AW, presentation och brevaktion 19 maj
15-05-11 Pella Thiel, Karin Brodén och Peder Karlsson från End Ecocide Sweden (eller ett par av dem) berättar lite om detta det mest spännande förslaget för att klara klimatet, freden och livet på Jorden, och om det arbete som görs i Sverige för att förverkliga det innan årets slut. Sen skriver vi varsitt brev, eller två, eller tolv, till någon vi vill ska känna till och agera för en internationell ecocidelagstiftning. Välkommen – ta gärna med ett frimärke!
Allt händer på NAV i Sickla kl 17-20.
Kontakt: Pella Thiel, 073-658 98 84

End Ecocide on Earth planerar Ambassador´s Day – aktiviteter i maj och juni
15-05-11 Nätverket End Ecocide on Earth hette tidigare End Ecocide in Europe och startade som ett medborgarinitiativ inom EU. Nu börjar det bli globalt med koordinatorer i t ex Malawi och på Filippinerna. Med början i maj jobbar vi för aktiviteter under COP 21 i Paris. Läs presentation här.

Polly Higgins i Sverige i mars
15-03-27 Under två tillfällen i mars besökte Polly Higgins Sverige för att träffa nyckelpersoner i regering och riksdag samt på UD och Miljödepartementet. Miljörapporten rapporterar från mötet med Åsa Romson. Hon var även i Umeå och höll en föreläsning på universitetet och tillsammans med ett holländskt filmteam besökte hon Rönnbäcken där en nickelgruva planeras mitt i Umeälvens källflöde, som FN uppmanat Sverige att stoppa. Reportage i SVT Västerbottensnytt.

SR:s miljöprogram Klotet hade ett längre reportage om ecocidelagstiftning.

Stockholm Environment Institute hölls ett seminarium med Pål Wrange, professor i internationell folkrätt. Pål var den som förhandlade Sveriges position när aggressionsbrott inkluderades i Romstadgan. Seminariet filmades och kommer snart upp på SEIs web.
Svenska Institutet talade Polly för ett gäng unga ledare från några av Kinas största företag. På Miljöbalksdagarna talade Polly för flera hundra miljötjänstemän i kommuner och på länsstyrelser, miljöansvariga på företag och i branschorganisationer, jurister med inriktning på miljörätt samt politiker med intresse för miljöfrågor. Tillsynsnytt rapporterar därifrån.

Ecocide på Miljöbalksdagarna 20 mars
15-03-12 Polly Higgins är inspirationstalare på Miljöbalksdagarna, ”den stora arenan för information, konsultation, diskussion och dialog kring miljölagstiftningen och hur den tillämpas.” Konferensen hålls på Münchenbryggeriet i Stockholm och samlar flera hundra miljötjänstemän i kommuner och på länsstyrelser, miljöansvariga på företag och i branschorganisationer, jurister med inriktning på miljörätt samt politiker med intresse för miljöfrågor. Miljöbalksdagarna 2015 är ett samarrangemang mellan Naturvårdsverket och MiljöRapporten.

Medborgarinitiativet End Ecocide in Europe i EU-parlamentet i februari
15-02-16 Under 2013 samlade ett medborgarinitiativ (ECI) in underskrifter för förslaget att EU ska förhindra Ecocide. Initiativet lyckades inte samla den 1 miljon underskrifter som krävs, men blir nu det första ECI som trots detta kommer upp till diskussion i EU-parlamentet. Läs mer här.
Du kan fortfarande bidra med din underskrift.

En dialog om Ecocide på Stockholm Environment Institute 5 mars
15-02-06 New legal sanctions on global environmental damage? A dialogue on the proposal for a law on ecocide. Polly Higgins i dialog med Pål Wrange, professor i internationell folkrätt. Moderator är Johan Kuylenstierna, chef för Stockholm Environment Institute.
Tid: 5 mars 13-14.30
Plats: Stockholm Environment Institute
Mer info och anmälan: Se inbjudan

ECOCIDE – a crime that threatens us all,  Svenska Institutet 5 mars
15-01-29 Polly Higgins talar om ecocide som en del av Svenska Institutets managementprogram för Kina.
Tid: 5 mars kl 16.45-18.45
Plats: Svenska Institutet, Slottsbacken 10
Mer info och anmälan: Se inbjudan

Polly Higgins föreläser på Umeå universitet 18 mars
15-02-08 Föreläsningen är ett samarrangemang mellan Västerbottens museum; CeSam/Vaartoe; Statsvetenskap, Umeå universitet; Arcum; och Svenska kyrkan på campus. Läs mer här.
Tid: 18 mars kl 15
Plats: Lindellhallen, Umeå universitet.
I samband med föreläsningen ordnas ett rundabordssamtal om gruvsituationen i Norrland.

Riksdagsmotioner för Naturens rättigheter och ecocidelagstiftning 
15-01-05 Miljöpartiets riksdagsledamöter Annika Lillemets och Valter Mutt motionerade i riksdagen om ecocide (med Pernilla Stålhammar) respektive naturens rättigheter. Läs artikeln i Landets Fria tidning om motionerna.

Kurs om naturens rättigheter och ecocide 19-22 mars
14-12-02 Lodyn håller en första kurs om naturens rättigheter i Tiveden, mer här.

Palmes tal om ecocide vid Stockholmskonferensen 1972
14-10-21 Sverige stödde en gång aktivt idén om ecocide som internationellt brott, som Polly Higgins berättar om i detta videoklipp. Vid sitt Sverigebesök 2014 mötte hon f d biståndsminister Jan O Karlsson, som var med och skrev ett tal där Palme vid Stockholmskonferensen 1972 efterlyser en lagstiftning mot Ecocide. Klimatmagasinet Effekt skriver om mötet.

Polly Higgins till Sverige i oktober
14-08-10 I oktober kommer Polly Higgins till Sverige igen. Hon kommer bland annat att hålla en föreläsning i Stockholm den 7 oktober, (Inbjudan, anmäl dig här) och en föreläsning i Uppsala den 8 oktober (mer info här).

Gräsrotsmotioner om ecocide
14-05-15 Vid två miljöorganisationsmöten finns i år idén om ecocidelagstiftning som ett förslag. En motion om ecocide till Klimatriksdagen i Norrköping 6-8 juni, du hittar den här.
En motion till Naturskyddsföreningens riksstämma i Örebro 14-15 juni, du hittar den här.

Polly Higgins till Sverige vår 2014
Under våren 2014 besökte Polly Higgins Sverige för att sprida ordet om en internationell lag mot ecocide. Media och annat från hennes turne´ här. I Stockholm ordnades en längre konferens, mer här.

Skriv under för en lag mot ecocide!
Medborgarinitiativet End Ecocide in Europe fortsätter under året att samla namn för en lag mot ecocide, skriv under du också! I februari 2015 diskuteras medborgarinitiativet i EU-parlamentet.

 

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: (#10) To use "Page Public Content Access", your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook.