Riksdagspartier lämnar in motioner om ekocidlagstiftning!

Riksdagen har fått in två motioner från Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att göra storskalig miljöförstörelse, ekocid, till ett internationellt brott. 

Pella Thiel, ordförande i End Ecocide Sweden kommentar motionerna:
– Det är inte första gången det motioneras om ekocid som brott i riksdagen, det har faktiskt förekommit redan innan Stockholmskonferensen på 70-talet. Men det är första gången som representanter för tre partier motionerar. Vi hoppas att medvetenheten och stödet för ekocid som internationellt brott ökar så att vi kan få ett brett partiövergripande stöd i Sverige innan nästa FN-konferens om hållbar utveckling, 50 år efter Stockholmskonferensen.

Motionerna är ett verktyg att skapa samtal och opinion om ekocidlagstiftning och ytterst att Sverige som land ställer sig bakom att inkludera inkludera ekocid i Romstadgan.

” Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige inom FN och EU bör verka för att uppdatera det juridiska ramverket så att det blir ett kraftfullt verktyg för att förhindra brott mot naturen (ekocid) genom att inkludera ekocid i Romstadgan och tillkännager detta för regeringen”

 

 

 

Läs motionerna:

  • Sverige bör ta initiativ till Ekocidlagstiftning (Miljöpartiet + Socialdemokraterna)
  • Ekocid (Vänsterpartiet)

    Tack alla motionärer: Elin Segerlind (V) Hanna Gunnarsson (V) Jens Holm (V) Lotta Johnsson Fornarve (V) Yasmine Posio (V) Håkan Svenneling (V) Jessica Thunander (V) Rebecka Le Moine (MP) Magnus Manhammar (S) Amanda Palmstierna (MP) Anna Sibinska (MP) Annika Hirvonen Falk (MP).


Liknande motioner har tidigare lagts av miljö- och vänsterpartister. Nu har frågan fått ett internationellt stöd  av bland annat Frankrikes president Emanuel Macron, påve Franciskus, LO, Olof Palmes internationella center samt Greta Thunberg.

Tidigare motioner om att göra ekocid till ett internationellt brott:
2019: V
2018: V
2017: MP+V samt V
2016: MP
2015: MP
1973: VPK
1972: VPK
1971: VPK

Källa: riksdagen.se

Vad är ekocid? 

Ekocid definieras som omfattande skada på, förstörelse eller förlust av ekosystem inom ett avgränsat geografiskt område, antingen genom mänskligt handlande eller andra orsaker, i en sådan omfattning att invånarnas möjligheter till ett fredligt åtnjutande av området allvarligt inskränkts.

Det finns ett internationellt arbete för att ekocid ska bli ett internationellt brott inom ramen för Romstadgan och möjligt att åtala vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag, på samma sätt som exempelvis folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Ekocid fanns med när Romstadgan förhandlades på 1990-talet, men ströks av oklara skäl till det slutgiltiga dokumentet.

In English

Article in English from Stop Ecocide International. Sweden has become the latest European state this year to discuss criminalising ecocide (mass destruction of nature).  Two separate motions have been submitted to the Swedish parliament by a combination of three political parties.

 

Dela mig

Fler nyheter och event

signal-2024-05-16-002527_002

Avslag för ekocidmotioner – men starkt stöd i riksdagen

Unknown-1
Event 9 apr

Cirkulär ekonomi och ekocidlag

Unknown-2

Företagsledare efterlyser ekocidlag

Skärmavbild 2024-02-12 kl. 17.37.48

Ekocidlag rekommenderas i rapport till Ukrainas regering

ELA-inbjudan_News-images2
Event 11 jan

Seminarium 11 januari kl. 16:30-18

BN+ECD+2

EU har kommit överens om att kriminalisera allvarliga miljöbrott

BN+Nordic+Council

Nordiska rådet uppmanar regeringarna att delta i internationella diskussioner om ekocidlag

FB_IMG_1698915362861

Årets motionsskörd – en propp har lossnat!

Kristin-Vala-Ragnarsdottir-400x400

Internationellt forskarupprop för ekocidlag

ulf-kristersson

Statsministern ställer sig bakom ansvarsutkrävande för miljöbrott

kth seminar SQ
Event 27 sep

How can Ecocide Law help direct our techno-economic power?

ERI

Exponential Roadmap Initiative rekommenderar företag att offentligt stödja ekocidlag