Inför tvåårsdagen av invasionen av Ukraina presenterade ”Högnivågruppen om miljökonsekvenserna av kriget”, ledd av Margot Wallström, sin rapport för Ukrainas regering. Rapporten innehåller bland annat en rekommendation till parterna i Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) att införliva ekocid som ett nytt brott.
”Skadorna är omfattande. Vi måste försöka att till fullo förstå de miljömässiga konsekvenserna av detta krig, och vidta alla åtgärder för att stoppa skadorna och omedelbart ta itu med de skador som redan har uppstått,” står det i rapporten An Environmental Compact for Ukraine.
Rapporten innehåller 50 rekommendationer, drygt hälften av dem riktade till den ukrainska regeringen, de övriga till det internationella samfundet och civilsamhället.
Arbetsgruppen har bestått av både ukrainska och internationella medlemmar. Andrij Jermak, presidentens stabschef och närmaste man, har varit ordförande tillsammans med Wallström. Från Sverige har också Greta Thunberg och Rebecka Le Moine, riksdagsledamot (Mp) deltagit.
– Detta har aldrig tidigare hänt i historien, att ett land i krig arbetar för att restaurera miljön, straffa de skyldiga och även visa världen vad som kan och bör göras för att säkra framtiden för kommande generationer, säger Jermak.
Ekocid var en del av den fredsplan Zelenskyj presenterade redan 2022, och Ukraina är ett av länderna som redan har ekocid i nationell lagstiftning. Nu uppmanar arbetsgruppen Ukraina att analysera fördelarna med att ratificera Romstadgan. Arbetsgruppen rekommenderar också ICC:s åklagare att överväga om fallet med Kakhovka-dammens kollaps kan åtalas inom ramen för artikel 8, som reglerar miljöskador i samband med krig. Och de stater som är parter i ICC ”bör överväga att införliva ekocid som ett centralt internationellt brott i Romstadgan. Detta skulle stärka möjligheten till rättvisa för sådana brott i framtiden.”

– Ukraina driver på för rättvisa för naturen och ber om hjälp, säger Le Moine. Detta är en stark signal till det internationella samfundet, en uppmuntran till nationer och deras statschefer att ansluta sig till det växande antalet anhängare av en internationell lag om ekocid.
– Det var under Vietnamkriget som begreppet ekocid såg dagens ljus, säger Pia Björstrand, ordförande i End Ecocide Sverige. Kanske är det nu, i samband med ett annat krig, som det internationella samfundet kan samla sig för att införa den lagstiftning som hade behövts redan för ett halvt sekel sedan.