NYHET: Internationell expertpanel tar fram juridisk definition för ekocid

Magnus Manhammar, Socialdemokraterna och Rebecka Le Moine, Miljöpartiet har efterfrågat en juridisk definition av ekocid från Stop Ecocide International, som nu sammankallat en expertpanel med jurister som ska ta fram ett förslag om hur storskalig massförstöring – ekocid – ska definieras.

Vi står inför en möjlighet att införa ett femte brott i Romstadgan i den internationella brottmålsdomstolen (ICC) och det är ett viktigt arbete panelen har framför sig.

2 min video med Pella Thiel:


– Under andra världskriget begicks systematiska brott mot människor. Idag begås systematiskt illdåd mot naturen på global skala, vi är i ett planetärt nödläge, vilket påverkar hela mänskligheten eftersom vi är totalt beroende av ekosystemen. Ekocid som brott innebär att det blir möjligt att utkräva ansvar för verksamheter som förstör miljön. Tydliga internationella regelverk med sanktioner gör det möjligt att ställa om till ett hållbart samhälle, kommenterar Pella Thiel, ordförande i End Ecocide Sweden.

Magnus Manhammar (S) som efterfrågade definitionen tillsammans med Rebecka Le Moine (MP) kommenterar:
– Ytterst är vi alla offer för klimatkrisen och för den biologiska mångfaldens kollaps. Världens länder behöver erkänna ekosystemens inneboende värde i sin lagstiftning och i ICC-stadgan. För utan vatten, utan skogar och utan ren luft kan vi inte överleva på jorden. Planeten är vårt gemensamma hem och genom att skydda den skyddar vi också oss själva.

Internationell expertpanel tar fram definition av ekocid

Den internationella advokaten Philippe Sands QC och den internationella domaren och tidigare FN-åklagaren Dior Fall Sow (uppdaterat jan 2021- hela panelen finns här) är ordförande för den expertpanel som ska arbeta fram den den juridiska definitionen av ekocid som ett potentiellt internationellt brott,  på samma sätt som med krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten är definierade i Romstadgan.

Internationellt stöd för lagstiftning

Att göra storskalig miljöförstöring, ekocid, till ett internationellt brott har fått stöd av påve Fransiscus och Frankrikes president Macron har aktivt lovat att stödja idén. Den nybildade belgiska regeringen har utlovat diplomatiska åtgärder för att stödja en lagstiftning. Östaterna Vanuatu och Maldiverna efterlyste ”allvarlig övervägande” vid den Internationella brottmålsdomstolens årliga församling i december förra året. I oktober lämnade svenska riksdagspartier in motioner om ekocidlagstiftning. Nu kommer internationella jurister och miljöadvokater att ta itu med hur man bäst definierar en ekocid.

Straffrättens makt att skydda vår globala miljö

På fredag ​​20 november är det exakt 75 år sedan man inledde Nürnberg-rättegångarna för nazistiska officerare 1945.
– Tiden är kommen ” säger advokat Phillipe Sands, för att använda kraften i den internationella straffrätten för att skydda vår globala miljö. För sjuttiofem år sedan yttrades ”brott mot mänskligheten” och ”folkmord” för första gången i Nürnberg. Jag hoppas att expertpanelen kommer att använda erfarenheterna från den tiden för att skapa en definition som är praktisk, effektiv och hållbar och som kan skapa stöd för att möjliggöra en ändring av ICC-stadgan.

Dela mig

Fler nyheter och event

Europarådets toppmöte i maj kan ta nästa steg mot en internationell ekocidlag (4)
Event 15 maj

15 maj: Legally protecting nature in times of peace and conflict – event inför Europarådets toppmöte

Europarådets toppmöte i maj kan ta nästa steg mot en internationell ekocidlag (1)

Europarådets toppmöte i maj kan ta nästa steg mot en internationell ekocidlag

Världspremiär - körsång för ekocidlag

Världspremiär – körsång för ekocidlagstiftning

29thFORSHARING

EU-parlamentet för att inkludera ekocid i EU-lagstiftning

Samtliga i EUs juridikutskott röstade för en ekocidlagstiftning

Samtliga i EU:s juridikutskott röstade för en ekocidlagstiftning

event
Event 29 mar

March 29: Ecocide Law for an Economy within Planetary Boundaries (online webinar)

Skärmavbild 2023-01-30 kl. 08.02.14

Ny rapport: Ecocide law for an Economy within Planetary Boundaries

Europarådet röstar för kriminalisering av ekocid

Europarådet röstar för kriminalisering av ekocid

Nästa steg i arbetet för en ekocidlag
Event 25 jan

Nästa steg i arbetet för en ekocidlag

Podcast with Pella Thiel

Pella Thiel tilldelas Martin Luther King-priset 2023!

Faith Voices_COVER_spread

Religiösa röster för ekocidlag

VIKTIG FÖR ATT
Event 8 nov

Ecocide Law for the Paris Agreement