Kenya första afrikanska landet för kriminalisering av ekocid

Kenya som tillsammans med Sverige var värd för Stockholm+50 är i veckan värd för FN:s havskonferens tillsammans med Portugal. I går avslutade Cabinet Secretary for the Environment and Forests, Keriako Tobiko, sitt officiella uttalande på konferensen med att presentera ett förslag på ny lagstiftning, som nyligen lagts inför parlamentet i Kenya:

”Denna lagstiftning kommer, när den antas, att revolutionera miljöstyrningen. Den innehåller viktiga principer, inklusive skydd av miljöförsvarare, skydd av skogar och grönområden, erkännande av naturens rättigheter, och ännu viktigare, att införa brottet ekocid”.

För mindre än en månad sedan efter Stockholm+50, när End Ecocide Sveriges delegation satt trötta utanför Stockholmsmässan och undrade över nästa steg, kom konferensens co-chair mr Tobiko med sitt entourage. Vi passade på att presentera definitionen av ekocid inom ICC för honom. Till vår stora förvåning och glädje berättade han om denna utveckling i Kenya. Det är nu officiellt!

Nu väntar vi bara på att Sverige ska visa samma ledarskap!

Läs mer

Lyssna på mr Tobikos uttalande (direkt till avslutningen).

 

Dela mig

End Ecocide Sweden är en partner till Stop Ecocide International och det globala nätverket End Ecocide on Earth. Vi ansvarar för den internationella plattformen Faith for Ecocide Law för trossamfund.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

När du trycker på Skicka godkänner du att vi använder din e-postadress enligt vår Integritetsspolicy.