Frankrikes President är för ekocid som internationellt brott

”När det gäller ekocid tror jag att jag var den första ledaren som använde den termen när Amazonas brann förra året”, säger statschefen. ”Så jag delar er ambition, att säkerställa att denna term, ekocid, är förankrad i internationell rätt, så att ledare är ansvariga inför Internationella brottmålsdomstolen.” 

President Emmanuel Macron träffade medborgarrådet Convention Citoyenne pour le Climat (CCC) i Elysée-palatset för att ge respons på rådets förslag för att hantera klimatförändringarna. Det främsta förslaget, att inrätta ekocid som internationellt brott hade stöd av 99,3% av rådets medlemmar. President Macron försäkrade medborgarna om sitt stöd: ”Vi kommer att studera tillsammans med er och juridiska experter hur denna princip kan integreras i fransk lag.”

Pella Thiel styrelseordförande, End Ecocide Sweden: 
– Den första statschefen någonsin att använda termen ekocid var antagligen Olof Palme, vid Stockholmskonferensen 1972. End Ecocide Sweden har länge arbetat för att Sverige ska agera som ledande röst för hållbar utveckling internationellt genom att föreslå ekocid som brott vid ICC. Nu verkar det som att vi skulle kunna bilda en koalition med Frankrike, vilket är välkommet; ekocid som brott behöver ett brett stöd. Vi hoppas att FN:s miljökonferens 2022, 50 år efter Stockholmskonferensen, ska etablera en internationell lagstiftning mot ekocid.

Valérie Cabanes, jurist och etablerad röst för ekocidlagstiftning i Frankrike, kommenterade Presidentens uttalande med beslutsamhet:
Vi tar Emmanuel Macron på orden angående hans önskan att kämpa för erkännandet av ekocid som brott i Internationella brottmålsdomstolen å Frankrikes vägnar. Herr President, vi förväntar oss att du håller dina ord! Under tiden: Tack!

Milton Soto, Bolivias före detta ambassadör i Sverige, numera internationell talesperson och styrelseledamot i End Ecocide Sweden säger:
– Urfolk världen över har under decennier kämpat för att uppmärksamma obalansen och lyfta miljöbrott – ekocid. Efter misslyckandet Klimattoppmötet i Köpenhamn sammankallade Bolivia till konferensen ”World Conference of Peoples on Climate Change and the Rights of Mother Earth”, i april 2010 i Tiquipaya-Bolivia, där föreslogs en universell deklaration. Att ta hand om naturen är allas plikt och om vi inte gör det måste det finnas en sanktion. President Macron tar ett mycket viktigt steg för att erkänna ekocid som ett internationellt brott och främja dess lagstiftning, vilket ligger i linje med vad urfolken söker. Plikten att ta hand om ”vårt gemensamma hem”, måste fastställas i internationell rätt och dess bristande efterlevnad måste leda till konsekvenser.

Docent Martin Hultman vid Chalmers kommenterar:
– Ekocidlagstiftning skiftar spelplanen från en linjär utvinningslogik till en cirkulär samtyckeslogik där människan ses som en del av naturen, men samtidigt sätts tydliga gränser inom vilka människan får hålla sig. I och med de senaste 30 årens misslyckande med att hantera klimatkrisen såväl som den sjätte massutrotningen av arter genom ekonomiska styrmedel och internationella förhandlingar, är lagstiftning nödvändig om mänskligheten ska kunna hantera samtidens ödesfrågor. Uppenbarligen kommer de politiker och regeringar, som likt Macron är modiga i dessa frågor, att få folkets stöd.

MER INFO
President Macron, The Connection: ”French president backs creation of ’ecocide’ crime”.

France Inter: Former French environment minister Corinne Lepage: ”What we really need is a strong criminal law for the environment”.

Debattartikel i Aftonbladet: av Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Rebecka Le Moine (MP): ”Förstörda ekosystem får inte vara affärsidé, sätt press på företag, regeringar, finansiärer, investerare och banker”.

SvD Debatt: Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO och Anna Sundström,generalsekreterare för Olof Palmes internationella center: ”Kriminalisera storskalig miljöförstörelse”.

Hallandsposten: Martin Hultman: Organiserad klimatförnekelse är en akut utmaning

Dagens Arena: Lisa Pelling: Ta ekocid-fallen till domstol

Martin Hultman in Georgetown Journal of International Affairs: Politics at the End of the Anthropocene

Pella Thiel Årets Miljöhjälte

PRESSMEDDELANDE

Dela mig
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

End Ecocide Sweden är en partner till Stop Ecocide International och det globala nätverket End Ecocide on Earth. Vi ansvarar för den internationella plattformen Faith for Ecocide Law för trossamfund.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

När du trycker på Skicka godkänner du att vi använder din e-postadress enligt vår Integritetsspolicy.