Parlamentariker över hela världen stöder ekocidlagstiftning

Den Interparlamentariska Unionen (IPU), som företräder 179 parlament runt om i världen, har i veckan antagit en resolution som ”uppmanar alla IPU: s parlament att stärka straffrätten för att förebygga och bestraffa omfattande, långvariga och allvarliga miljöskador, vare sig de orsakas i fred eller krig, och att undersöka möjligheten att erkänna ekocid som brott för att hindra hot och konflikter som orsakas av klimatrelaterade katastrofer och deras konsekvenser. ” (paragraf 31) Samtliga länder utom Indien, Nicaragua och Turkiet röstade för ekocidklausulen, dvs även Sverige. 

Samuel Cogolati, ordförande för den belgiska delegationen och initiativtagare till detta historiska förslag, var glasklar: ”Det är första gången det finns ett så brett internationellt samförstånd för erkännandet av ekocid som ett brott. Detta ligger i tiden.” 

Pella Thiel, ordförande i End Ecocide Sweden, säger ”Det är mycket glädjande att svenska parlamentariker går före och väljer att stödja ekocid som brott i IPU, även om regeringen ännu inte ställt sig bakom förlaget om ekocid som en del av Romstadgan.”

Resolutionen följer på förra veckans antagande av två viktiga rapporter i Europaparlamentet med förslag att ta itu med ekocid – en rapport som uppmanar ledamöterna att stödja att ekocid blir ett internationellt brott och den andra uppmanar kommissionen att överväga det för EU-lagstiftningen. 

För knappt ett år sedan var begreppet ekocid praktiskt taget okänt i Belgien, men nu är landet en föregångare i den växande rörelsen för att se storskalig förstörelse av naturen som ett allvarligt brott. Genom ett förslag i parlamentet i juni 2020, regeringens löften i september och ett starkt uttalande i Internationella brottmålsdomstolen i december har Belgien blivit en viktig röst i den snabbt växande rörelsen att använda straffrätt för att få bukt med ekocid. Genom denna omröstning vid den interparlamentariska unionen har Belgien tagit sitt påverkansarbete till global nivå.

Läs mer

Dela mig

End Ecocide Sweden är en partner till Stop Ecocide International och det globala nätverket End Ecocide on Earth. Vi ansvarar för den internationella plattformen Faith for Ecocide Law för trossamfund.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

När du trycker på Skicka godkänner du att vi använder din e-postadress enligt vår Integritetsspolicy.