Den 25 oktober ställde Rebecka le Moine (mp) en fråga till statsminister Ulf Kristersson angående ansvarsutkrävande för den stora miljöförstöringen i Ukraina. Statsministern vill stödja Ukrainas önskan om ansvarsutkrävande för miljöbrott.
Konsekvenserna av miljöförstöringen i samband med Rysslands invasion av Ukraina kommer att vara kännbara långt efter att kriget är slut, även utanför Ukrainas gränser. Ukraina driver frågan om att ställa ansvariga till svars för svåra miljöskador även internationellt. President Zelenskyj har vid upprepade tillfällen refererat till miljöförstöringen som ekocid, och i Ukrainas 10-punkts fredsplan ingår förebyggande av ekocid som en av punkterna. Margot Wallström leder High-Level Working Group on the Environmental Consequences of the War. Hon menar att det som händer i Ukraina är av betydelse för hela världen:
Vi behöver en kraftfull reaktion på kriget mot naturen och stödja alla ansträngningar att utkräva ansvar av de skyldiga.
Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för Miljöpartiet och medlem av samma arbetsgrupp, ställde (i samband med EU-nämndens möte den 25 oktober) en fråga till statsminister Ulf Kristersson om huruvida regeringen skulle kunna stödja Ukraina i att erkänna ekocid som ett miljöbrott. Kristersson hänvisade till ett möte med den ukrainske riksåklagaren och svarade att han “delar uppfattningen när det gäller synen på miljöbrott helt och hållet.”
Det är mycket glädjande att statsministern är så tydlig. Vi hoppas att regeringen nu agerar i linje med Ukrainas önskan om att inkludera ekocid som ett av brotten mot freden vid ICC, säger Pia Björstrand, ordförande för End Ecocide Sverige.
Rebecka Le Moine med partikollegor har även lämnat in motionen Hjälp till Ukraina att ställa Ryssland till svars för ekocid (Motion 2023/24:909).
I filmupptagningen från Riksdagen : Frågan ställdes vid 1:21:00. Svaret finns vid 1:34:33