Svenska Kyrkans biskopar stödjer ekocidlagstiftning

Svenska kyrkans biskopar kopplar i en artikel på DN debatt klimatförändringarna och klimaträttvisa med behovet av ekocid som nytt internationellt brott. Det råder klimatnödläge, skriver de:

Har vi lämnat en springnota till våra barn och barnbarn? Hur kan vi skapa en rättvis omställning? Vad vågar vi hoppas på?” frågar biskoparna, som vågar hoppas på internationell lagstiftning: ”Biskopsmötet ställer sig också bakom kraven på att ekocid ska bli ett internationellt erkänt brott enligt Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen.”

Därmed svarar de på uppmaningen från Svenska Kyrkans Unga, som sedan augusti  (som kanske världens första trossamfund) officiellt stödjer ekocidlagstiftning och uppmanar Svenska kyrkan att använda sin starka röst och göra detsamma. Vilket de nu alltså gör. Artikeln kommer lagom inför FN:s klimatmöte COP26 dit Svenska kyrkan skickar en stark delegation.

”Klimatomställningen kräver att vi förändrar och förändras. Vi behöver tänka om – ja, vända om. I stället för en livsstil som utarmar planeten måste vi leva våra liv inom planetens gränser. Det är en väg som fordrar uthållighet, men den kan leda oss mot den framtid vi ännu inte sett; mot ett bättre och mer hållbart samhälle.” skriver biskoparna och påminner:

”Frågan om klimaträttvisa är rotad i en biblisk tanke. Jesus påminner om att den som har mycket också har ett stort ansvar”. För att rättvisa ska skipas fordras lagar, som kan hålla den som har stor makt ansvarig för konsekvenserna av sina beslut.

Klimatkrisen är existentiell och andlig, skriver biskoparna. Det är också tanken bakom det interreligiösa initiativet Faith for Ecocide law. Om vi har att göra med en andlig kris så är trossamfunden verkligen omistliga röster. Pella Thiel från End Ecocide Sverige och Henrik Grape från World Council of Churches presenterade Faith for Ecocide Law på Parliament of World´s religions, världens största interreligiösa event, förra veckan. Detta plockades upp av Washington Post, som också lyckades göra kopplingen mellan klimat och ekocid som internationellt brott i artikeln Climate crisis at the forefront of agenda for Parliament of World´s religions.

(Foto: Torgny Lindén)

 

Dela mig

Fler nyheter och event

Faith Voices_COVER_spread

Religiösa röster för ekocidlag

VIKTIG FÖR ATT
Event 8 nov

Ecocide Law for the Paris Agreement

Hur-kan-vi-tillgodose-dagens-behov-utan-att-kompromissa-med-morgondagens
Event 11 okt

Svåra gruvfrågor, cirkulärekonomi och ekocidlag

BRICCR

ICC fyller 20 år – diskuterar ekocid

BRKenyaR

Kenya första afrikanska landet för kriminalisering av ekocid

fallback

Nordiska ministerrådet lyfter ekocidlagstiftning

WhatsApp Image 2022-06-03 at 3.55.28 PM

Ekocid på allas läppar under Stockholm+50

Skärmavbild 2022-06-04 kl. 22.09.57

New report on ecocide law and human rights

Legacy
Event 9 jun

9 juni: Vad hände i ekocidfrågan på Stockholm+50?

OurCall

Hjälp oss att lyfta ekocidlag under Stockholm+50!

BAnner
Event 31 maj

Hela programmet om ekocidlagstiftning 31 maj-1 juni

savethedate_horisontell_v.2
Event 31 maj

May 31: Ecocide law – the Stockholm legacy