Svenska Kyrkans biskopar stödjer ekocidlagstiftning

Svenska kyrkans biskopar kopplar i en artikel på DN debatt klimatförändringarna och klimaträttvisa med behovet av ekocid som nytt internationellt brott. Det råder klimatnödläge, skriver de:

Har vi lämnat en springnota till våra barn och barnbarn? Hur kan vi skapa en rättvis omställning? Vad vågar vi hoppas på?” frågar biskoparna, som vågar hoppas på internationell lagstiftning: ”Biskopsmötet ställer sig också bakom kraven på att ekocid ska bli ett internationellt erkänt brott enligt Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen.”

Därmed svarar de på uppmaningen från Svenska Kyrkans Unga, som sedan augusti  (som kanske världens första trossamfund) officiellt stödjer ekocidlagstiftning och uppmanar Svenska kyrkan att använda sin starka röst och göra detsamma. Vilket de nu alltså gör. Artikeln kommer lagom inför FN:s klimatmöte COP26 dit Svenska kyrkan skickar en stark delegation.

”Klimatomställningen kräver att vi förändrar och förändras. Vi behöver tänka om – ja, vända om. I stället för en livsstil som utarmar planeten måste vi leva våra liv inom planetens gränser. Det är en väg som fordrar uthållighet, men den kan leda oss mot den framtid vi ännu inte sett; mot ett bättre och mer hållbart samhälle.” skriver biskoparna och påminner:

”Frågan om klimaträttvisa är rotad i en biblisk tanke. Jesus påminner om att den som har mycket också har ett stort ansvar”. För att rättvisa ska skipas fordras lagar, som kan hålla den som har stor makt ansvarig för konsekvenserna av sina beslut.

Klimatkrisen är existentiell och andlig, skriver biskoparna. Det är också tanken bakom det interreligiösa initiativet Faith for Ecocide law. Om vi har att göra med en andlig kris så är trossamfunden verkligen omistliga röster. Pella Thiel från End Ecocide Sverige och Henrik Grape från World Council of Churches presenterade Faith for Ecocide Law på Parliament of World´s religions, världens största interreligiösa event, förra veckan. Detta plockades upp av Washington Post, som också lyckades göra kopplingen mellan klimat och ekocid som internationellt brott i artikeln Climate crisis at the forefront of agenda for Parliament of World´s religions.

(Foto: Torgny Lindén)

 

Dela mig

Fler nyheter och event

BN+ECD+2

EU har kommit överens om att kriminalisera allvarliga miljöbrott

Unknown

Nordiska rådet tar ställning för kriminalisering av allvarlig miljöförstöring

FB_IMG_1698915362861

Årets motionsskörd – en propp har lossnat!

Kristin-Vala-Ragnarsdottir-400x400

Internationellt forskarupprop för ekocidlag

ulf-kristersson

Statsministern ställer sig bakom ansvarsutkrävande för miljöbrott

kth seminar SQ
Event 27 sep

How can Ecocide Law help direct our techno-economic power?

ERI

Exponential Roadmap Initiative rekommenderar företag att offentligt stödja ekocidlag

fallback

EU har chansen att erkänna de grövsta miljöbrotten på internationell nivå

Europarådets toppmöte i maj kan ta nästa steg mot en internationell ekocidlag (4)
Event 15 maj

15 maj: Legally protecting nature in times of peace and conflict – event inför Europarådets toppmöte

Europarådets toppmöte i maj kan ta nästa steg mot en internationell ekocidlag (1)

Europarådets toppmöte i maj kan ta nästa steg mot en internationell ekocidlag

Världspremiär - körsång för ekocidlag

Världspremiär – körsång för ekocidlagstiftning

29thFORSHARING

EU-parlamentet för att inkludera ekocid i EU-lagstiftning