Näringslivet för ekocidlag: stiftelsen Ecocide Law Alliance bildas

End Ecocide Sverige har sedan ett drygt år arbetat med näringslivet som en viktig röst för en ekocidlag. Nu är vi en av stiftarna av Ecocide Law Alliance, en ny stiftelse med ändamålet att verka för att ekocid införs som brott i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Stiftelsen ska arbeta globalt för att söka stöd för ändamålet från i första hand företrädare från näringslivet.

Claes Dahlbäck, tidigare VD och ordförande för Investor är en annan av stiftarna.

-Jag tror att mänskligheten mer behöver lära sig att bruka, men inte förbruka, de resurser som vår rika natur skapat. Då är det bra med en lag som tydliggör vad som går långt över gränsen för vad miljön tål. Det är bra för hela samhället, inklusive näringslivet, och det är viktigt för kommande generationer, säger Claes.

-Genom ett starkt och tydligt principiellt ställningstagande från näringslivets sida visar vi att det finns ett brett samhälleligt stöd för införandet av brottet Ecocide i Romstadgan. Den nybildade stiftelsen Ecocide Law Alliance har fullt fokus på att informera och engagera näringslivets företrädare inom alla sektorer, säger Nina Macpherson, tidigare chefsjurist på Ericsson och ordförande för Ecocide Law Alliance.

Ecocide Law Alliance har nyligen påbörjat sitt arbete med att samla näringslivets röster för en ekocidlag, men uttalanden från ett antal svenska företagsledare finns redan på stiftelsens hemsida.

Artikel i Dagens Industri: Så ska bolag kunna dömas i Haag – för miljöbrott

Följ Ecocide Law Alliance på LinkedIn

 

Dela mig
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

End Ecocide Sweden är en partner till Stop Ecocide International och det globala nätverket End Ecocide on Earth. Vi ansvarar för den internationella plattformen Faith for Ecocide Law för trossamfund.

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

När du trycker på Skicka godkänner du att vi använder din e-postadress enligt vår Integritetsspolicy.